Duurzame energie
De fossiele brandstoffen zoals kolen, olie en aardgas raken langzamerhand op. Om de betrouwbaarheid
van onze energievoorziening te handhaven, zal deze in de toekomst voor een belangrijk deel moeten draaien
op duurzame energiebronnen.
Deze betrouwbaarheid zijn we min of meer als vanzelfsprekend gaan beschouwen. Pas bij grote storingen blijkt hoe afhankelijk we van energie zijn geworden; niets functioneert meer en alles loopt in het honderd. Als we de kwaliteit van de huidige energievoorziening willen handhaven, zal er de komende jaren veel moeten veranderen. Het opwekken van elektriciteit, kracht en warmte gaat ook nog gepaard met schadelijke effecten op het leefmilieu. |
broeikaseffect
|
Trias Energetica
Er is een bepaalde volgorde die gebruikt kan worden voor het bereiken van een zo duurzaam mogelijke energievoorziening. Als eerste moet de vraag naar energie (elektriciteit en warmte) beperkt worden, dit gebeurt door energiebesparing. De energie die toch nodig is kan het best opgewekt worden door gebruik te maken van duurzame energiebronnen. Het resterende energieverbruik dient zo efficiënt mogelijk te worden opgewekt. Tevens moet er rekening gehouden worden met het feit dat de totale energievraag voor het grootste gedeelte bestaat uit warmte.
Duurzame energiebronnen
Zwaartekracht, kernfusie in de zon en het radioactief verval in de aardkorst zijn de drie belangrijkste oneindige processen die zorgen voor allerlei duurzame energievormen op aarde. Uit deze oneindige processen ontstaan diverse duurzame energiebronnen zoals; waterkracht, windenergie, zonne-energie, aardwarmte. Andere mogelijkheden zijn energie uit afval en biomassa.