project
industrie

Burg Group is een toonaangevende producent en een internationale totaalleverancier van gefermenteerde azijnen, siropen en vloeibare huishoudelijke reinigingsmiddelen. Vrijwel elk huishouden in Europa heeft wel een product van hen in huis.

PROJECT: Burg Azijn
LOCATIE: Heerhugowaard
DOEL: Koeling genereren uit open bronsysteem ten behoeve van azijnproductie

OPLEVERING PROJECT: 2015

Burg Group streeft naar innovatieve, duurzame, logistieke en specifieke oplossingen. Daarnaast zijn zij zuinig met het gebruik van de benodigde grondstoffen en hun energie.

De Plantmanager en de CEO van Burg Azijn waren vanaf het verkennend onderzoek door Duurzame Ring Heerhugowaard enthousiast over de doelstelling om bedrijven, instellingen en wooncomplexen met elkaar te verbinden en het overschot van warmte en/of koude van de één te kunnen leveren aan de ander. Dit principe past naadloos in de filosofie en toekomstvisie van de Burg Group. Daarom hebben zij ervoor gekozen om als een van de eersten te worden aangesloten op het Waerdse Energie Circuit.

Burg Azijn is geleidelijk overgestapt van hun bestaande koelsysteem naar de levering van koude vanuit het Waerdse Energie Circuit. Het leveren van koude op deze zeer duurzame en milieubewuste wijze werkt vanaf het allereerste begin boven verwachting. Hierdoor konden de vervolgstappen om de bestaande koeling te ontkoppelen versneld worden genomen. Het gehele productieproces wordt nu gekoeld vanuit het Waardse Energie Circuit. De restwarmte welke daarbij vrijkomt, wordt weer hergebruikt bij andere afnemers.

De opwekking van de koeling vanuit een open bronsysteem, de afgifte van de koeling in de productielocatie van de Burg alsmede teruggaaf van warmte aan het Waardse Energie Circuit is allemaal door Kodi uitgedacht en gerealiseerd. In samenwerking met diverse partners, de toenmalige gemeente Heerhugowaard, provincie Noord-Holland en zelfs de Europese Unie heeft Kodi in opdracht van Duurzame Ring Heerhugowaard een innovatieve installatie gemaakt en opgeleverd waarmee de Burg Azijn in Heerhugowaard de komende jaren op duurzame wijze verder kan.