project
woningbouw

Lapis Lazuli – Nieuwbouw appartementen en commerciële ruimten in het hart van Heerhugowaard, uitgerust met een open bronsysteem.

PROJECTNAAM: Lapis Lazuli
PROJECT: Nieuwbouw appartementen en commerciële plint
AANTAL: 207 appartementen – 10 commerciële ruimten
LOCATIE Heerhugowaard

SYSTEEM: Open bronsysteem
OPLEVERING INSTALLATIE: 2022

OPDRACHTGEVER: Duurzame Ring Heerhugowaard bv – Heerhugowaard
AANNEMER: M.J. de Nijs en Zonen B.V. (de Nijs) – Warmenhuizen
ARCHITECT: Kraaijvanger Architects – Rotterdam

Duurzaamheid heeft voorop gestaan bij het ontwerpen van het gebouw. Het heeft een zeer hoge isolatiewaarde door gebruik van moderne duurzame materialen. Op het dak bevinden zich talloze zonnepanelen, die een deel van de energie leveren voor de algemene verlichting en ventilatie.

Bodemenergie draagt in belangrijke mate bij aan de duurzaamheid. Het hele gebouw wordt verwarmd door middel van een installatie die geëngineerd is door Kodi bv.

Het gebouw wordt verwarmd middels een open bronsysteem in doublet uitvoering. Vooruitlopend op toekomstige ontwikkelingen in het centrum gebied van Heerhugowaard is de bron groter gedimensioneerd dan nodig voor dit project. In een latere fase van deze gebiedsontwikkelingen zullen de warme- en koude bron ook gebruikt gaan worden voor ander complexen. Dit wordt mogelijk gemaakt door een nauwe samenwerking tussen Duurzame Ring Heerhugowaard, gemeente Dijk en Waard en uiteraard de technische knowhow van Kodi.

Door de toepassing van een opwekkingsysteem, bestaande uit 2 efficiënte warmtepompen  voor laag temperatuur verwarming met een totaal vermogen van 440 kW en 1 warmtepomp H.T met een vermogen van 85 kW voor de opwekking van warmtapwater gekoppeld aan een WKO systeem van c.a.80 m3/h ontstaat een zeer duurzaam en efficiënt opwekkingsysteem.

De installatie is uitgerust met 2 buffervaten van 2.500 liter om pendelgedrag van de warmtepompen te voorkomen bij beperkte warmtevraag. De warmtepompen houden de buffervaten op temperatuur op basis van de gemeten buitentemperatuur. Hierdoor wordt de exacte gewenste aanvoertemperatuur berekend middels een weersafhankelijke regeling welke het complex zal voorzien van de benodigde warmteaanvoer voor de vloerverwarming. Voor de warm tapwaterbereiding zijn eveneens 2 buffervaten van 2.500 liter geplaatst als voorraad en beperking van het pendelgedrag van de H.T. warmtepomp.

Voor de koude opwekking wordt gebruikt gemaakt van de bodemenergie uit de zogenaamde “koude bron” middels een tegenstroomapparaat (TSA) waardoor vrije koeling zal worden gerealiseerd.